Cách nấu phở tại nhà
Cách nấu phở bò miền Nam
Nguyên liệu nấu phở bò miền Nam :
- Đuôi bò : 0.5 kg
- Xương ống bò : 0.5 kg
- Bắp bò : 0.5 kg
- Thịt bò phi lê : 0.5 kg
- Bánh phở ngon
- Hành tây, hành lá, hạt mùi già
- Thảo quả, quế, hoa hồi, mía, gừng, hành khô
- Gia vị : mắm, muối, hạt nêm, tiêu, đường phèn
Bước 1: Sơ chế nguyên liệu
Xương ống, đuôi bò rửa sạch. Cho vào nồi đảo qua với mắm+gừng xay nhuyễn+tiêu. Khi thấy săn lại thì cho nước ngập xương và bắt đầu hầm trong khoảng 5-6 tiếng. Khi nào nồi nước dùng sôi to thì hạ lửa liu riu, mở vung và hớt bọt thường xuyên để nước dùng trong. Chú ý nên bỏ tủy ở xương ống để nước dùng có vị ngọt thanh chứ không lợ lợ và béo. Với cách nấu phở bò miền Nam thơm ngon, bổ dưỡng thì nước dùng rất qua trọng, nên bạn cần thật chú ý nhé.
Đem nướng 2 củ gừng và 3 củ hành khô. Nướng xong thì bóc lớp vỏ cháy bên ngoài đi.
Thịt bò phi lê thái mỏng, miếng vừa ăn và đem ướp với rượu trắng + gừng + đường phèn+muối+mắm+tiêu.
Bắp bò đem luộc chín. Sau đó vớt ra và ngâm vào nước đá. Thái mỏng miếng vừa ăn. Chú ý thịt bắp bò khá dai nên đừng luộc quá lâu nhé.
Hành tây thái dọc, miếng mỏng. Giá đỗ rửa sạch, để ráo. Hành tươi cắt khúc nhỏ vừa
Bước 2: Công đoạn nấu phở miền Nam
Khi nồi nước dùng hầm được khoảng 3 tiếng thì cho thêm hành nướng+gừng nướng+quế+hồi+hạt mùi già+thảo quả vào hầm chung. Và khi chỉ còn 1 tiếng thì cho mía vào hầm đến khi nước dùng có đủ vị ngọt thanh và trong là được. Cách nấu phở bò miền Nam có ngon ngọt, đậm đà hương vị hay không chính là nhờ vào nồi nước dùng đó các bạn ạ.
Bánh phở trụng qua nước sôi rồi rửa qua nước lạnh. Để ráo...
Tiếp tục trụng qua thịt bò phi lê đã ướp. Sau đó xếp thịt bò lên trên mặt phở. Cho thêm hành tây, giá đỗ, hành hoa và tiêu là hoàn thành cách nấu phở bò miền Nam ngon ngọt, đậm đà.
Yêu cầu thành phẩm với cách nấu phở miền Nam
- Nước dùng trong, thơm, ngọt thanh
- Bánh phở mềm, dai và ngấm gia vị trong nước dùng
- Thịt bò mềm, ngọt
English version
Southern flavour of cooking Phở soup
Ingredient to cook Southern Phở flavour
- oxtail : 0,5kg
- beef bones : 0,5kg
- beef blade : 0,5kg
- beef tenderloin : 0,5kg
- high quality of Phở noodle
- white onion , spring onion , coriander
- cardamom, cinnamon, anise, sugar cane, ginger, shallots
- spices : fish sauce, salt, seasoning ,pepper, palm sugar
Preparation
Step 1 : material process
Beef bone , oxtail washed and toss a little bit oil to the pot on the high medium heat , blend beef bones & oxtails continuously with pepper ginger puree. When found the beef is firmed then flood the beef bones with water and start turn up heat to simmer in about 5-6 hours. When water is coming to a boil, then turn down the heat and simmer, open lid and skimming frequently the scums rised on surface to clear the broth
Attention should remove the marrow bones to have a sweet taste broth and less fat , With Southern cooking way of beef noodle soup , the delicious, nutritious broth is a key and very important, so you should really note
Toasted 2 gingers and 3 shallots through the fire , after that remove the burned shell from out side
Sliced beef tender into a thin pieces and bite size , marinated with mixed white wine, ginger, brown sugar, salt and pepper
Beef blade is cooked through , take it out and soaked to the ice water , note that beef blade is quite tough , do not cook too long
Slice along the white onion into the thin pieces , bean sprouts soaked , drained , cut spring onion into a small pieces.
Attention should remove the marrow bones to have a sweet taste broth and less fat , With Southern cooking way of beef noodle soup , the delicious, nutritious broth is a key and very important, so you should really note
Toasted 2 gingers and 3 shallots through the fire , after that remove the burned shell from out side
Sliced beef tender into a thin pieces and bite size , marinated with mixed white wine, ginger, brown sugar, salt and pepper
Beef blade is cooked through , take it out and soaked to the ice water , note that beef blade is quite tough , do not cook too long
Slice along the white onion into the thin pieces , bean sprouts soaked , drained , cut spring onion into a small pieces.
Step 2 : cooking process
When the broth stewed for about 3 hours, add grilled onion, ginger ,cinnamon ,cardamom coriander into broth and simmer all together. when the cooking time is 1 hour left , then put the sugar cane into broth until the taste is sweet enough. Southern cooking way of beef noodle soup taste is juicy, or not which is a key of beef broth flavour
The noodle dipped over the boiling water and drained it before transferring into a bowl
Then put the sliced beef on top of the noodles. add the sliced onions, bean sprouts, spring onion and pepper , filling the beef broth till the noodles and ready to serve
The key factors of cooking the southern phở
- beef broth is clear , gently sweet and flavor
- The noodle is sort , chewy , and absorted the broth spices
- beef meat tender , sweet
Sưu tầm tại : cokhimaiche.com
Cokhimaiche.com
0946332379
Nhận xét
Đăng nhận xét